Perustiedot Suku Kilpailut Päiväkirja
Domenika ox
ei meriittejä

© Strife, 2016

© Strife, 2016
Yleistiedot

Kokonimi: Domenika ox "Donna"    
Syntynyt, ikä, ikääntyminen: 10.9.2014, 7 vuotias (3 v. 1.1.15), oma Koulutus: Ko he a, re 120 cm, me 115 cm
Rotu, sukupuoli: Arabialainen täysiverinen
(puolalainen verilinja)
, tamma
Painotus: Yleis, kenttäratsastus (CIC1)
Väri, säkäkorkeus: Kärpäskimo, 157 cm Tilastot: --
   
Kasvattaja: Maria Happ (Puola), ei rek. Rekisterinumerot: VH16-003-0108 & pkk
Omistaja: Iikka Ala-Kokko, vrl-14187 Kotitalli: Newerra

 

Historia

Donna syntyi eteläisessä Puolassa, lähellä Krakovaa. Kotitilallaan se vietti ensimmäiset pari vuotta elämästään, ennen kuin lähti uuden omistajansa mukaan, josta se lopulta päätyi ratsuttajalle. Hankalan luonteensa takia Donna kuitenkin vaihtoi ensin ratsuttajaa ja sitten omistajaa. Omistajanvaihdoksen myötä vajaa 4 vuotias tamma päätyi Saksaan suurelle kilpatalleille, jossa siihen iski heti silmänsä nuori Iikka. Tie, joka lopulta johti siihen, että arabitamma vaihtoi omistajaa suomalaiseen mieheen ei ollut mitenkään helppo - Donna oli jo lähdössä takaisin Puolaan, kun lopulta maaliskuussa 2016 silloinen omistaja suostui myymään Donnan. Iikka oli jo kuitenkin palannut Suomeen ja huhtikuun 2016 lopussa tamma


Luonne

Donna on täynnä tulta ja tappuraa. Se on tarpeeksi kova saadakseen muut hevoset kavahtamaan ja tarpeeksi herkkä saadakseen osakseen käsittelyä silkkihansikkaat kädessä. Kovapäinen neiti on kuin mikäkin hienohelma, pitää itseään selvästi kovinkin arvokkaana ja tärkeänä yksilönä, tuoden myös esiin nämä piirteet. Teatraallinen olisi varmasti paras sana kuvaamaan sitä. Tamma ei pure eikä potki, ihmistä se kunnioittaa sen verran. Kaikennäköisiä muita konsteja se kyllä osaa. Taluttaessa se saattaa esimerkiksi tanssahdella kevyin askelin kuin mikäkin balleriina, mutta ei sen takia, että olisi villi tms. Ei, Donna on vain esiintyjä, joka pitää itseään maailman tärkeimpänä asiana.

Käsiteltäessä Donna on osaltaan haastava tapaus. Se on usein rauhaton ja tulistuu helposti sekunnin sadasosan aikana välillä jopa ilman mitään järkevää syytä. Ihmiselle se ei mitään tahallaan tee, mutta välillä se tuntuu mahdottomalta edes taluttaa. Ja annappa olla, jos vähänkin väärin tammaa komennat, siinä vaiheessa on hurrigaani syntynyt. Saavat lähiesineet tai -asiat ja muut hevoset kyytiä oikein olantakaa, kun hapannaama pääsee valloilleen. Välillä tuntuu, että Donnan ylireagointi aisoihin on ihan hullua ja siinä saa itseltäänkin kiskoa hiuksia päästä, kun yrittää ymmärtää mitä neidin päässä liikkuu. Miksi se oli taas niin iso asia, että tänään naapurikarsinan hevonen pääsi ensimmäisenä ulos? Donna onkin hevonen, joka tarvii selkeät ja toimivat rutiinit. Rutiinien avulla sen tietyt piirteet ovat hiukan helpommin hallittavissa. Mutta onhan tamma sillä tavalla kiltti ja utelias, ei se pahaa tee, eikä tosiaan käy päälle.

Hoitotilanteissa Donna on malttamaton ja kyllästyy helposti. Siksipä sitä ei kannata seisottaa minuuttikaupalla turhaan, ilman että tapahtuu mitään. Kun itse on ripeä ja järjestelmällinen, saattaa tammakin seisoa nätisti paikallaan ja olla yhteistyöhaluinen, esimerkiksi kavioiden kanssa. Mutta ai että, jos joutuu odottelemaan. Silloin ei malteta olla paikallaan, pompitaan, hypitään, heilutellaan päätä, potkitaan seiniä, ihan mitä tahansa, jotta saadaan osoitettua oma mielipide. Ja taas, jos herkkää tammaa erehtyy komentamaan liikaa on taas lisäongelmien vuoro. Mutta osaa Donnakin silloin tällöin, hyvinä päivinä nauttia harjauksesta ja puunauksesta. Joskus se heittäytyy jopa niinkin lempeäksi, että työntää päänsä oman ihmisensä kainaloon. Mutta nämä ovat niitä salaisia hetkiä, joista ei saa kellekkään kertoa. Ja miten parasta onkaan kun kuumana kesäpäivänä pääsee viilentävään pesutuokioon. Se, jos mikä on parasta.
Varustaminen sujuu yleensä helposti. Donna ei pullistele, ottaa mielellään kuolaimetkin suuhunsa ja suojatkin saa laittaa. Paitsi silloin, jos kiukuttaa. Eläinlääkäristä tamma ei pidä ja se onkin omasta mielestään kauhean piikkikammoinen. Kengittämiseenkin tamma usein rauhoitetaan, jotta se malttaa seisoa paikallaan koko toimituksen ajan.

Ratsuna Donna on haasteellinen, mutta sitäkin palkitsevampi. Herkkä tamma rakastaa ylikaiken työskentelyä, vaikka kuumuukin poikkeuksetta. Sillä on kevyet ja suuret liikkeet, välillä tuntuukin, että se leijuu maanpinnan yläpuolella liikkuessaan. Näyttävä tamma saakin monet haukkomaan henkeään, kun se liikkuu lähes joutsenen lailla. Toki, tähän vaaditaan osaava kuski - vääränlaisen ratsastajan kanssa, joka ei selkeästi tiedä mitä tekee tai jännittää vähäänkään, tulos on se, että tamma vaan hyppii paikallaan. Onpa sekin nähty aikoinaan, kun Donna hermostui niin pahasti, että heittäytyi ratsastaja kyydissään selälleen, kun ei muuta enää keksinyt.
Vaikka Donna on kuuma ja herkkä ratsu, on se harvinaisen varmajalkainen ja rohkea. Viisaana hevosena se osaa kuitenkin harkita, jopa niinkin, ettei aina kuuntele ratsastajansa apuja. Onneksi tätä sattuu nykyään enää harvoin.
Kouluratsastuksessa Donna on hieno ja elegantti, mutta usein liian kuuma ja malttamaton, mikä näkyy askellaji rikkona tai kevyenä takapuolena. Se kuitenkin taipuu ketteränä ja kevyenä kaikennäköisiin kiemuroihin ja tiettyyn pisteeseen asti tykkääkin vääntää koulua. Hyvin ja hienosti se myös itsensä kantaa, automaattisesti, eikä tarvitse mitään suurimpia apuja tähän.
Esteillä tamma on liekeissä ja menee aina kovaa. Sillä on hyvä, siisti hyppytekniikka, voimakas ponnistus ja mahtava ilmavara. Etenkin maastoesteillä tamma loistaa pelottomuudellaan ja ketteryydellään. Se on nopea, mutta ennenkaikkea myös kestävä ja sinnikäs. Välillä tuntuukin siltä, ettei tamman puhti ja energia lopu koskaan.
Kilpailutilanteissa Donna käyttäytyy samalla tavalla kuin aina. Se ei oikeastaan jännitä, eikä stressaa ihmeempiä. Kilpailutilanne ei myöskään saa sitä syttymään kummemmin - onhan tamma aina liekeissä.

 

Varusteet


Varusteet tarjoaa Equestrian Pro, Mestyn Varuste ja Kivimetsän varuste

Ulkoasu © M Layouts / netzanette || Muokkaus vrl-14187 || Donna on virtuaalihevonen! Donna is a sim-game horse!